Balıkesir Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Birliği
2. Genel Kurullarını Gerçekleştirdi.
Balıkesir ili Karesi, Altıeylül, Bandırma, Dursunbey, Erdek, Gönen, İvrindi, Manyas, Savaştepe, Sındırgı, Susurluk, Bigadiç, Edremit, Burhaniye ilçeleri Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Birliği 19 Şubat 2022 günü Balıkesir İl Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Toplantı Salonunda 2. Genel Kurullarını ve 12 Şubat 2022 tarihinde üretici bilgilendirme toplantılarını gerçekleştirdi.
200 Sayılı Kanun çerçevesinde Balıkesir’de kurulu bulunan Balıkesir Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Birliği ardı ardında Genel Kurullarını ve bir önemli toplantıyı gerçekleştirdi.
Genel Kurula Balıkesir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü temsilcileri, Ankara Merkez Birlik Başkanı Abdullah Koç, çeşitli illerin Birlik Başkanları ve Yöneticileri ile Balıkesir İli Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri katıldı. Genel Kurul Divan Başkanlığını Haydar Filiz yaptı.
Toplantının açılışında verilen bilgilerden; Balıkesir’de Kanatlı Hayvan Eti Üreticilerinin sayısının 700’ü aştığı, birlik konusunu teşkil eden kümes adedinin 1.400’e dayandığı ifade edildi.
Balıkesirli Kanatlı Eti Üreticileri; Balıkesir’in bir gıda şehri olduğunu ve bu gıda şehrinde işlenmiş ve paketlenmiş en büyük katma değeri yaratan gıda ürününün tavuk eti olduğunu ifade ettiler.
Genel Kurul ve bilgilendirme toplantısında kanatlı hayvan eti üreticileri çeşitli problemlerini dile getirdiler. Söz alarak konuşmalarını yapan üreticiler; başta girdi maliyetlerinde yaşanan aşırı yükseliş, entegre tesisler ile başta fiyat olmak üzere ortaya çıkan anlaşmazlıklar, 2017 yılında yürürlüğe giren Sözleşmeli Üretim Yönetmeliği’ne uyulmaması ve sözleşmelerinin üreticilere teslim edilmemesi ve çeşitli mevzuatsal eksiklikleri dile getirdiler, çözüm bulunmasını talep ettiler.
Genel Kurulda bir konuşma yapan Birlik Başkan Yardımcısı Raşit Dokuz: “Birinci ve aynı zamanda kurucu genel kurulumuzu gerçekleştirdiğimiz günden yaklaşık 2 hafta sonra ülkemizde ilk defa resmi olarak COVİD Vakası görülmeye başlandığı ve pandemi sürecinin başladığının açıklaması ile ülkemiz ve dünya bambaşka bir sürece girdi. COVİD Salgınından hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allahtan rahmet diliyor ve salgının bir an önce sona ermesini diliyorum. Covid salgını Birliğimiz çalışmalarını da önemli bir engel oluşturdu. Fiziki olarak yapmayı planladığımız bazı toplantılarımızı gerçekleştirmemiz maalesef mümkün olmadı.
Lakin 2021 ve 2022 yılının başlangıcının Merkez Birliğimiz ve İl Birliklerimiz açısından hareketli ve üreticilerimizin haklarının korunması açısından olumlu adımlara şahitlik ettiğini rahatlıkla söyleyebilirim.
Kanatlı hayvan eti üretiminin temelini oluşturan bizler; ülkemizde sermaye birikiminin çok zor olduğu şartlar altında büyük sermayeler ile yatırım yaptık. Her birimiz birer yatırımcı ve girişimci olduk. Bakıcı olduk, yükleyici olduk. Elektrik teknisyeni, kömür, kavuz eksperi olduk.
Hiç kuşkum yok ki her birimiz işimizin tüm detaylarına hakim ve filen çalışanı olduk. Üretim adına, ülke ekonomisine katkı adına taşın altında elini değil sürekli vücudunu bırakanı olduk. Kısaca bu ülkede üretime sevdalı ve faydalı en önemli gruplardan biri olduk. Bütün bu verdiklerimizin karşılığında ise sadece ve sadece üretimimizin karşılığını istedik. Ben buradan huzurlarınızda Balıkesir İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz ve Bakanlığımıza yürüttüğümüz çalışmalarda verdikleri destek ve katkılardan dolayı teşekkür ediyorum. Kuruluşumuza bilgi birikimleri ve emekleri ile büyük katkı verdiler. “ dedi.
Genel Kurulda konuşma yapan Birlik Başkanı Bahattin Baltaş: “2019 yılında pek çok zorluğa rağmen Birliğimizin kuruluşunu gerçekleştirmek için bir yola çıktık. 70 Kanatlı hayvan eti üreticisi arkadaşımız ile birlikte birliğimizin kuruluşunu gerçekleştirdik. Kurulalı 2 yıl olmasına ve bu sürecin tamamını pandemi de geçirmemize rağmen bugün üye sayımızı 280’ye çıkarmanın ve 300 üyeye doğru ilerlemenin mutluluğunu ve gururunu yaşıyoruz.
Birlik kurmak ve birlikte hareket etmek üreticimizin alın terini, emeğini ve sermayesini değerlendirme, ülke ekonomisine ve insanımızın beslenme ihtiyacının karşılanmasına verimli katkı yapma adına ne kadar önemli bir yapı olduğunu bugün çok daha net bir şekilde görüyoruz. “ dedi.